Ambició

Hi ha conceptes que fàcilment podem definir com a positius o negatius, sobretot si no son portats a l’extrem. Està bé ser honest (però no massa). Està malament ser egoísta (però un punt està bé). Està bé ser tolerant (fins i tot emprem tolerancia zero enlloc de intolerancia) . Està malament no ser empàtic.

I un llarg etcétera.

Però no sempre les dualitats son tant clares. De fet, en aquests casos descrits anteriorment trobaríem excepcions i matisos. Però avui volia parlar del concepte “ambició”.

house-of-cards

És bo ser ambiciós? És dolent?

Deixant de banda que definir quelcom com a bo o dolent és, al meu entendre, naif, sí que és cert que pot haver-hi qui usi els termes trepa, pilota, carent d’escrúpols, que avança a cops de colze, que no té empatía pels altres, que és egoísta etc quan busqui sinònims del terme.

I dins d’aquesta lògica, es veu l’ambició com quelcom “dolent”, negatiu… fins al punt que podem tractar, educar qui ens envolta procurant matar qualsevol tipus d’ambició amb una eina senzilla i poderosa: l’autocomplaença.

  • No et queixis per no assolir allò que volies assolir! Tampoc és tant dolent allò que tens ara? Que no ho valores? Hauries d’aprender a valorar allò que tens.
  • No et queixis per aquest cop que has rebut! Podria haver estat pitjor! Que no ho veus, que podria ser pitjor i que hi ha gent que està pitjor que tu?

I sense caure en l’apologia de la queixa, i valorant allò que tinc al davant, jo vull més. I sent conscient que quan he caigut, la caiguda podria haver estat més forta, i que fins i tot hi ha gent que ha caigut amb més violencia que un servidor, jo no vull caure. Ni per agafar impuls.

No em conformo amb menys d’allò que vull assolir. No necessito automotivar-me pensant que si tinc un contratemps desagradable, pitjor seria si en tingués dos. No en vull cap.

Menys autocomplaença. Més ambició.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s