Al meu avi, als nostres avis.

Ara que es parla tant del dret a decidir, penso que tu no vas tenir aquesta sort. Segurament les decisions que volies prendre quan entraves a la trentena eren molt diferents a les que vas haver de prendre a partir d’aquell moment.

Emporuguits per un instint de supervivència, que alguns entendran i d’altres trobaran covard, molta gent va decidir, en aquell moment, amagar el cap i procurar adaptar-se a la nova situació creada. Suposo, perquè ho desconec, que alguns van anar canviant la seva decisió en funció del que creuen que més els podria beneficiar a mig i llarg termini.

Hi ha qui es va mantenir ferm en les seves decisions, en un sentit o altre. Ja fossin durant els primers tres anys o en els quaranta posteriors.  Uns van ser considerats els vençuts. Altres van resistir a definir-se com convençuts.  I molts d’aquests van ser afusellats. D’altres desterrats. Tants d’altres, com tu, ferits i/o empresonats.

Perquè tu no vas decidir passar dos anys de la teva vida en camps de concentració. No vas decidir anar a la presó cada dia que el dictador visitava Barcelona. No vas decidir tenir ferides durant la resta de la teva vida. Ho van decidir per tu.

Tal dia com avui, fa 80 anys, tu vas decidir plantar cara. Tu vas decidir unir-te a moltes altres persones que van creure que allò no era just, que allò era cruel, que allò no estava bé.

Tal dia com avui, vas decidir que valia la pena lluitar perquè els sis fills que encaran no tenies, o els 17 néts que encara no tenies no haguéssin viure sota aquella tirania.

I tal dia com avui, tu, com tants altres avis i besavis d’altres néts, vau ser herois.

madrid

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s