Per tu, iaio Paco

Val a dir que no vam tenir ocasió de compartir gaire temps. I en el temps que vam compartir, o jo era massa jove o tu eres massa gran. No vam poder trobar el punt just de poder gaudir completament l’un de l’altre. Serà cert allò que diuen, però, que hi ha energies que van més enllà d’allò racional, i segurament també per la influència de la teva filla, que a la vegada és la meva mare, hi ha una part de tu que està present en mi.

Del poc que sé de tu, vas ser un dels combatents que va lluitar durant la Guerra Civil contra l’aixecament militar del dictador. Això va fer que acumulessis diferents ferides la resta de la teva vida.  Vas ser un prisoner als camps de concentració durant dos anys. Vas viure sota permanent sospita fins al punt que sempre que el dictador visitava la ciutat, tu visitaves la presó “per precaució”. Persona amb gran determinació, carácter fort.  Pare de tres fills i tres filles, diria que no parlaves català però vas fer de Catalunya la teva terra.

Tot això va fer que desenvolupessis un carácter potser més amarg quan jo et vaig conéixer. Tu ja rondaves els 80 i deuries estar massa cansat, massa injustament castigat, per seguir o suportar les corredisses d’un nen petit. Curiosament, la que durant la meva infància va ser “l’habitació del iaio paco” va acabar sent la meva habitació d’adolescència.

Els anys posteriors, quan ja no hi eres, també vaig acabar fumant tabac de liar. També vaig afegir el color lila al vermell i el groc per dibuixar la bandera que representava el meu ideal de llibertat i de progrés. A la meva manera, vaig voler també estar al costat del que aquells fills de puta anomenaven “els vençuts” i també, sense la valentía que vas tenir tu, vaig decidir que aquesta lluita fos la meva lluita, fos fins i tot el motor principal de la meva vida. Segurament ni tu ni jo vam voler acceptar una visió monolítica de la història i. com diria l’escriptor, tot i ser vençuts ens vam resistir a ser convençuts.

Una mica de tot això, més enllà de portar el teu cognom, m’ha portat a pensar repetidament que una part de tu està dins meu. I reconec que és una part que sempre m’ha agradat portar.

Difícilment, doncs, podria explicar el perquè dels meus gairebé 20 anys de militància socialista  sense fer referència a tu. Si la meva sang, en tots els seus sentits, és vermella no és per cap altre motiu que és, precisament, la teva.

I per això, sense haver-te conegut, puc imaginar la ràbia, la tristesa, la decepció, que haguessis sentit si els teus companys haguessin negociat la victoria del dictador. Sé que mai haguessis donat peixet a aquells desgraciats de camisa blava.

Resulta, però, que els seus néts avui ja no son dictadors. Intenten fer-nos creure que això de la democràcia i la llibertat és una cosa d’ells (què cínics, eh?). Intenten fer-nos creure que posar en valor el teu record és remoure el passat. Intenten fer-nos creure que la seva visió és la bona, i la nostra és fruit del ressentiment (et sóna, això?)

Lamento dir-te que seguiran dirigint el govern de l’Estat. Ja ho havien fet en els darrers anys, però aquest cop ho han fet amb l’ajuda dels que se suposa que us teníem a vosaltres com a referents. Amb l’ajuda dels que se suposa que serien els teus companys, els meus companys.

Ara els catalans treiem pit perquè ens hem mantingut amb el NO, cosa que manifesta el nostre compromís irrefutable amb el lloc de la batalla que ens toca. Potser, digues-me mal pensat, hem après de l’error que de fer aquí, fa quatre anys, el mateix que ara critiquem que ells fan allà. Mirar a un altre lloc i deixar que la dreta governi.

Només em queda la satisfacció personal, com a premi de consolació, que aquest cop no he contribuit a això de cap manera. Les meves mans no estan tacades.

Perquè segurament vas ser tu qui em va posar en avís de que podria passar. Segurament vas ser tu qui em va començar a plantejar els primers dubtes….

Sort que et vaig fer cas.

I precisament  per fer-te cas, perquè tenies raó… no vull sentir vergonya de portar el meu nom en segons quins carnets. Ja no

.hand-tearing-apart-contract-26229575.jpg

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s